Monique Velzeboer opnieuw succesvol

Het is 1994. Op de ijsbaan in het Franse Font Romeu is shorttracker Monique Velzeboer (24) aan het trainen voor de komende Winterspelen. De verwachtingen zijn hoog gespannen. In 1988 werd ze immers Olympisch kampioene in de demonstratiesport! Monique gaat echter onderuit. In een bocht komt ze met een zware klap op het ijs terecht, loopt een dwarslaesie op en raakt vanaf haar middel verlamd.

Twintig jaar later is Monique Velzeboer allesbehalve een geknakte vrouw. Haar levensverhaal gaat over vallen, opstaan en weer doorgaan en is een inspiratie voor iedereen die met tegenslagen te kampen heeft. Tijdens Ondernemersdag071 in Leiden vertelde ze erover en hoorde ik haar indrukwekkende verhaal. In deze blog geef ik je een samenvatting.

MV_portretten_goud_3-157-600-450-80

Acceptatie

Monique moest na haar val lange tijd revalideren. Haar topsport shorttrack kon ze niet meer beoefenen en voor veel handelingen was ze afhankelijk van anderen.  Door te accepteren dat lopen voor haar geen optie meer was, kon ze haar leven een andere invulling geven. Rolstoeler zijn vindt ze vooral onhandig, omdat de omgeving nog onvoldoende rekening houdt met gehandicapten.

Portretfotograaf

Als sporter interesseerde Monique zich al voor psychologie, daarnaast was ze een enthousiaste amateurfotograaf. Uiteindelijk koos ze voor een vak waarbij ze ook  met haar handen kon werken. Na de Fotoacademie in Amsterdam werd ze professioneel fotograaf, gespecialiseerd in portretfotografie. Zo werkt ze toch veel met mensen en is het ook praktisch gezien haalbaar.

Zecametvriend

Kinderportretten voor het Lilianefonds

Veel van Monique’s portretten laten duo’s zien die een onderlinge relatie hebben. Het is voor haar een uitdaging om die band en het bijbehorende gevoel in het portret tot uitdrukking te brengen. Inmiddels reist ze de hele wereld over en maakt kinderportretten voor het Liliane Fonds, dat geld inzamelt voor de revalidatie van gehandicapte kinderen. Bij die fotosessies is haar eigen handicap zelfs een voordeel, omdat modellen en fotograaf dan gelijkwaardig zijn en de kinderen hun gebruikelijke verlegenheid laten varen. Dit maakt haar kinderportretten extra indrukwekkend. Daarnaast maakt ze o.a. prachtige portretten van sporters.

frank-ettema-loopt-voor-marc-de-hondMonique Velzeboer is een goede verteller en spreekt geregeld in het openbaar over wat haar is overkomen en hoe het haar krachtiger heeft gemaakt. Ze heeft geleerd steeds te kijken naar wat ze wél kan en hoe zij binnen haar mogelijkheden het best kan functioneren. In mei van dit jaar publiceerde ze een prachtige duoportrettenserie voor Wingsforlife, een stichting die onderzoek laat doen om dwarslaesies in de toekomst te kunnen genezen.
Behalve fotograaf is Velzeboer inmiddels ook moeder van twee kinderen.

 

 

 

This entry was posted in Actueel & Blogs, Uncategorized. Bookmark the permalink.